La glucosa és com un combustible per al nostre organisme i cal que arribi a totes les nostres cèl·lules. L’hormona encarregada de transportar aquesta glucosa a les cèl·lules és la insulina, que és produïda pel pàncrees. Quan el pàncrees no segrega suficient insulina o no segrega cap, i la glucosa no arriba a les cèl·lules, és el que coneixem comunament com diabetis.

Terrones de azúcar
  • 1 de cada 11 persones al món pateixen aquest trastorn.
  • un 40% de les persones que tenen diabetis no ho saben.

Hi ha diferents tipus de diabetis, a destacar:

  • Diabetis tipus I, és de causa autoimmune. Un problema immunitari que ataca les cèl·lules del pàncrees i la conseqüència és la no producció d’insulina. Es coneix com a juvenil, perquè afecta nens i menors de 30 anys.
  • Diabetis Tipus II, és de causa metabòlica. El pàncrees si segrega insulina però, o no segrega suficient, o l’organisme no el fa servir adequadament. És el tipus de diabetis més freqüent.
  • Diabetis gestacional o gravídica, apareix o es diagnostica per primera vegada durant l’embaràs, és a dir, augmenta el nivell de sucre en sang durant la gestació.
Glucòmetre, per al mesurament en sagna de la glucosa essencial per a un malalt de diabetis
Glucòmetre

Com pot afectar la diabetis als nostres ulls?

A nivell ocular pot afectar totes i cadascuna de les estructures del sistema visual.

  • Retinopatia diabètica, és una de les principals causes de ceguesa al món. És la complicació microvascular més comú de la diabetes. Es deu al dany causat en els vasos sanguinis de la retina per la hiperglucèmia perllongada.
  • Cataractes, és una conseqüència de l’envelliment, però es desenvolupa i progressa més ràpidament en persones amb diabetis.
  • Glaucoma, mostra major prevalença en persones amb diabetis, de manera que s’ha d’incloure en l’examen rutinari la presa de la pressió intraocular, la valoració del fons d’ull i campimetries en cas de sospita.
  • Hi ha estudis que relacionen els nivells alts de glucèmia amb fluctuacions de l’agudesa visual i errors refractius. Amb les baixades i pujades de sucre en sang, pot passar que en una revisió vegem pitjor que en una altra. Per evitar errors, és aconsellable esperar un mes de glucèmia regulada perquè sigui un valor fiable
  • Alteració en la innervació dels músculs extraoculars, podent provocar paràlisi en aquests músculs donant lloc a desviacions oculars i visió doble.
  • Disminució en la sensibilitat de la còrnia, a tenir en compte en pacients usuaris de lents de contacte.
  • Disminució de la secreció lacrimal.

Com que és una malaltia complexa, l’ideal és un control de la diabetis i de la pressió sanguínia alta que ve associada. Pel que fa a la correcció òptica, el més aconsellable és acudir a un òptic-optometrista de confiança perquè ens faci un complet examen visual i ens pugui assessorar de la manera més personalitzada

Si vols un examen visual complet i el millor assessorament òptic en VISTAOPTICA trobaràs els millors professionals per a això.

Troba el teu centre més proper a vistaoptica.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *