Retinografo de nuestro centro de Rambla de Catalunya en Barcelona

La DMAE, degeneració macular associada a l’edat, és una condició ocular que es dóna a nivell de la retina central, concretament a la màcula i es produeix a causa d’una involució del teixit degut a l’edat.

¿Què és la DMAE?

Ull afectat per DMAE, degeneració macular associada a l'edat, en estat intermedi
Ull afectat per DMAE en estat intermedi

És una condició que produeix una pèrdua gradual i irreversible de la visió central tant en visió llunyana com propera. Aquesta condició, generalment, no produeix ceguesa total sinó que afecta el camp visual central mentre que el nostre camp visual segueix funcionant normalment. És la primera causant de ceguesa a nivell mundial.

¿Què és la màcula?

La màcula és la regió central de la nostra retina i és una petita zona d’uns dos mil·límetres de diàmetre on percebem el detall de les imatges que se’ns presenten.

¿Quins tipus de DMAE hi ha?

Detall de DMAE, degeneració macular associada a l'edat, seca i exudativa
Detall de DMAE, degeneració macular associada a l’edat, seca i exudativa
  1. DMAE SECA: es denomina així quan es generen druses a la màcula, les quals distorsionen la visió.
    • Les druses a la màcula són dipòsits groguencs que generalment solen estar format per lípids.
  2. DMAE HÚMEDA: aquesta es produeix quan es genera neovasularització en la nostra retina, és a dir, quan creixen vasos sanguinis anòmals. En aquest cas ho fan en la màcula, dificultant així la transmissió de la informació que rep el teixit nerviós d’aquesta.
    • A vegades aquests nous vasos sanguinis poden sagnar o “gotejar” substàncies per sota de la màcula que també ens distorsiona les imatges que percebem.
    • Totes les persones que pateixen d’aquesta, han passat primer per un estadi de DMAE seca.

SÍMPTOMES

En els seus primers estadis pot passar totalment desapercebuda perquè comença sent asimptomàtica, però quan la condició evoluciona la persona comença a presentar símptomes tals com:

  • Aparició d’una petita taca borrosa que amb el pas del temps es pot arribar a fer més negra i / o més gran.
  • Deformació de les imatges. Per exemple:
  • En tenir una imatge al davant en la qual es presenten línies rectes la persona pot percebre que són corbes en determinades zones.

Aquests símptomes poden dur a dificultar accions que realitzem en el nostre dia a dia les quals requereixen de la percepció dels detalls com ara: detecció de cares, llegir, conduir, etc.

PROVES QUE AJUDEN A DETECTAR-LA:

Mitjançant un examen visual complet en gabinet podríem detectar una possible afectació en el teixit nerviós dels nostres ulls. Les proves clau a nivell optomètric per fer-ho són:

Detall de DMAE, degeneració macular associada a l'edat, seca i exsudativa
  1. Presa de la Agudesa visual: Consisteix a determinar el percentatge de visió que el pacient pot percebre a una determinada distància.
  2. Reixeta d’Amsler: Consisteix en una prova específica per avaluar el nostre camp visual central en què se li presenta al pacient una carta amb una quadrícula i un punt central.
    1. Es realitza a nivell monocular, és a dir, s’avaluen els dos ulls per separat tapant el que no volem avaluar i amb l’ull destapat el pacient s’ha de fixar en el punt central de la quadrícula. Tot seguit aquest ha de comunicar a l’optometrista si percep alguna taca o deformació en les línies de la quadrícula sense deixar de mirar el punt central.
  3. Observació del pol posterior de l’ull: consisteix a realitzar una exploració de la retina mitjançant un equip específic que ens mostrarà una imatge d’aquesta.
    1. Mitjançant l’observació d’aquestes imatges un oftalmòleg determinarà si hi ha afectacions a nivell de retina.

FACTORS DE RISC

 El principal factor de risc, tal com el seu nom indica, és l’edat. Estudis realitzats ens mostren que la prevalença d’aquesta condició augmenta un 30%, aproximadament, a partir dels setanta anys.

També influeixen altres factors com ara:

  • l’obesitat
  • el tabaquisme
  • elevats nivells de colesterol
  • tenir els ulls clars
  • les dones tenen major prevalença
  • antecedents familiars amb aquesta condició
  • alt temps d’exposició a raigs ultraviolats i un altre tipus de llums com la llum blava.

DMAE, RAIGS ULTRAVIOLAT I LLUM BLAVA

S’han realitzat diversos estudis en els últims anys en què s’ha vist que l’exposició perllongada a la llum blava i als raigs ultraviolats sense cap protecció pot tenir un paper important en la degeneració cel·lular de la màcula.

¿Com podem ajudar a que això no passi?

      Actualment treballem amb filtres contra contra tots dos conceptes:

  • En el cas dels filtres contra la llum blava: són capaços de filtrar part de la llum blava nociva i deixar passar la llum eficaç per poder veure bé mentre els nostres ulls es mantenen ben protegits davant d’aquesta.
  • En el cas de filtres contra els raigs ultraviolats: actualment la majoria de materials utilitzats per a lents oftàlmiques són capaços de filtrar part d’aquests raigs, però per tenir una bona protecció s’han de complementar amb tractaments i filtres específics per a això.

AJUDES PER A MILLORAR LA VISIÓ A UN PACIENT AMB DMAE

Nosaltres com optometristes podem oferir consells i ajudes per a la visió amb la finalitat de millorar la qualitat visual d’un pacient amb DMAE, degeneració macular associada a lédat, sobretot quan es troben en evolució avançada:

  • En aquests casos, depenent de cada individu, es pot ajudar al pacient a tenir un major confort visual prescrivint filtres de llum, per augmentar el contrast i així evitar enlluernaments. D’altra banda hi ha un ampli ventall d’ajudes a la baixa visió que poden afavorir a la vida diària del pacient.

El tractament quirúrgic o mitjançant medicaments ho ha de determinar un oftalmòleg especialista.

Per finalitzar dir que per a una detecció primerenca de la DMAE, degeneració macular associada a l’edat, i evitar aquesta primera causa de ceguesa, es recomana fer revisions optomètriques regulars i consultar amb el seu oftalmòleg si nota algun canvi en la seva visió.

Retinografo Essilor Retina 550 del nostre centre VISTAOPTICA de Rambla de Catalunya

A més, en els nostres centres VISTAOPTICA de Rambla de Catalunya de Barcelona, VISTAOPTICA Via Júlia de Barcelona i VISTAOPTICA Gavà podrà sol·licitar una cita i realitzar un estudi de la seva retina i realitzar una detecció primerenca.

Per a més informació consulti en la següent web del Col·legi Nacional d’Òptics-Optometristes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *