Lentes que protegen de la luz azul nociva

Actualment sentim parlar de la llum blava de forma assídua, però …

Sabem que és la llum blava?

La luz es la forma de energía que nos permite ver lo que nos rodea. Es laradiación electromagnéticaque emite tanto el sol, el fuego, una bombilla…etc, porque la genera o cualquier otro objeto porque la refleja.  Dicha radiación se emite mediante ondas que tienen una determinada longitud. El rango de longitudes de onda que somos capaces de ver es lo que denominamos espectro o luz visible, o simplemente luz.

La longitud onda es la que determina el color que percibimos. El rango de diferentes colores es muy amplio y los límites del espectro visible terminan en la luz ultravioleta  y en los infrarrojos. Los colores del arco iris son lo que coinciden con el espectro.

Gràfica de l'espectre visible de la llum
Llum visible està situada entre els 400 i els 750 nanòmetres, quedant per sota de 400 nm dels raigs ultraviolats i per sobre de 750 nm dels raigs infrarojos (tots dos nocius). Els raigs amb longitud d’ona més curts (menys nm) emeten més energia.

Trobem dos tipus de llum blava:

• La llum blava turquesa: va des dels 450 a 500 nm i s’encarrega de la regulació dels nostres ritmes circadians.
• La llum violeta: va des 380 fins als 450 nm i és la responsable de la gran part d’efectes nocius.

Llum blau i violeta dins de l'espectre de llum visible
El sol és la principal font de llum però el seu espectre és molt equilibrat, emet en parts molt iguals des de la llum més freda fins a la més càlida.

En l’actualitat estem exposats a moltes i variades fonts de llum i en concret de llum blava. Al llarg de la història, des de la primera bombeta que proporcionava llum càlida i de to groc, passant pels fluorescents que emeten una llum verda que no s’assembla en res a la llum natural, fins a la il·luminació LED, hem incrementat molt l’exposició a llum blava.

Gràfic on es mostra els pics d'alta potència de llum blau-violeta emesa per pantalles digitals.
Aquest gràfic és un exemple dels pics de llum blava d’alta potència que emeten pantalles d’ordinadors, tauletes, Smartphone o llums LED. Es pot comprovar que l’espectre és molt més pobre quant a colors càlids, per tant està molt més desequilibrat.

Llum blau i el somni ¿nociva o beneficiosa?

La llum blava és molt necessària perquè el nostre cervell sincronitzi el rellotge biològic de el cos amb els cicles naturals (llum, temperatura ..,) a través dels ritmes circadians. Aquest tipus de llum ens activa i dóna energia, pot ajudar a incrementar el rendiment i la capacitat d’aprenentatge. D’altra banda ajuda a la producció de Dopamina (hormona que ajuda a evitar trastorns depressius).
Els ritmes circadians són els responsables de les oscil·lacions del nostre rellotge biològic (el cicle de la son i vigília natural de el cos). Per mantenir un bon ritme circadià l’exposició al llarg del dia a la llum blava és molt important, però el problema apareix amb la sobreexposició.

¿Com aconseguir un bon son?

Per aconseguir un bon son, tant en qualitat com en quantitat, el nostre cos necessita foscor o no exposició a la llum blava, d’aquesta manera s’estimula la producció de melatonina, coneguda com l’hormona de la son. També ens ajuda a descansar i està relacionada amb la regulació de la tensió arterial i el sistema immunitari.
La sobreexcitació lumínica al llarg del dia, l’excés d’hores exposats a la llum blava en hores properes a la son, i la proximitat a la que tenim els principals dispositius d’altes emissions, provoquen que s’inhibeixi parcialment la producció de melatonina. La llum blava activa en el nostre cervell el senyal que estem al mig del dia, de manera que apareix l’insomni, vam trigar a agafar el son, ens desvetllem i aquest passa a ser de pitjor qualitat.
En alguns casos molt concrets la llum blava pot ajudar a combatre el cansament. En alguns llocs de treball com conductor de llargs recorreguts o treballadors d’hospitals, la llum blava ajuda a combatre la somnolència.

Jove usant diversos dispositius mòbils, tablet, portàtil i mòbil. Emisor de llum blava
Un altre efecte negatiu de la llum blava, juntament amb la proximitat a la que exposem als dispositius, és la fatiga visual, ja que produeix més enlluernament que altres llums, dificulta l’enfocament i produeix pèrdua de visió a l’contrast, pel que ens cansem més.

Protegir-se de la llum blava com i quan?

Per protegir-nos hem de fer servir algun tipus de filtre. D’una banda hi ha els de les pantalles que fem servir i per una altra els que podem incloure en les nostres lents.
Les pantalles de la majoria dels nostres dispositius ens permeten regular la temperatura de color manual o automàticament, fent-la més càlida o freda, segons l’hora del dia. Un altre tipus són adhesius afegits a les pantalles, menys usats i no regulables.
Si parlem d’ulleres, moltes de les lents actuals que trobem al mercat inclouen tractaments que protegeixen, en diferent mesura, dels raigs nocius ultraviolats (UV). Entre elles les ulleres de sol homologades i també moltes lents blanques.

D’altra banda tenim l’opció de protegir-nos enfront de la llum blava amb les nostres ulleres. Els filtres per llum blava són importants segons el perfil de cada usuari. Principalment es recomanen a persones que passen moltes hores a el dia davant de pantalles, encara que hem de tenir en compte també les hores que passem utilitzant els nostres telèfons, pastilles i l’estar envoltats de llum LED.

Tipus de filtres:

• Filtres que estan directament en la pròpia massa de la lent, no es nota cap reflex de color de manera que l’estètica de la lent no s’altera. Poden arribar a bloquejar un 10% de la llum blau-violeta.
• Probablement els més usats, són els que filtren de manera selectiva la llum blava perjudicial. Aquests tractaments donen a la lent un color blau tirant a violeta ja que la reflecteixen a l’estar exposats a ella. Arriben a bloquejar un 20% de la llum blau-violeta.

Cada usuari pot necessitar un tipus de filtre, fins i tot la suma dels dos nomenats anteriorment poden ser la millor opció per a persones que passen un excés d’hores diàries exposats a pantalles.

Resumint, perquè la llum blava no alteri les nostres hores de descans, hauríem:

  • En mesura del possible, habituar-nos a desconnectar de dispositius emissors de llum blava en les últimes hores del dia pròximes a la son.
  • La llum blava ens beneficia i és necessària per controlar el nostre rellotge biològic, però no oblidar el control d’hores diàries en què estem exposats a ella i evitar la sobreexposició.
  • Quan les circumstàncies laborals o en etapa d’estudis tenim més dificultat per mantenir bons hàbits, l’ideal és dirigir-se a la nostra òptica per assessorar-nos sobre que filtre és més adequat per a les nostres ulleres.
  • Utilitza filtres graduables de les pantalles segons la necessitat de cada moment.


Pots trobar més informació en aquest informe de el Col·legi Nacional d’Òptics i optometristes.

A més, pot adquirir a la nostra web una muntura pre-muntada ideal per combatre la llum blava nociva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *