Nena amb Estrabismes

El més habitual en els nostres centres VistaOptica és trobar-nos davant de casos de miopies, hipermetropies i / o astigmatismes i el nostre objectiu és ajudar els clients a millorar la seva visió corregint aquests defectes refractius amb unes ulleres o bé mitjançant lents de contacte. Si bé aquests són els casos més habituals, no són els únics davant els que ens podem trobar. Hi ha altres menys comuns als quals hem de fer front com el cas que avui ens ocupa: els estrabismes.

Un estrabisme és un defecte óculo-motor. Es tracta d’una alteració d’algun dels músculs que envolten el nostre ull i que permeten que puguem moure en totes direccions tant monocular com binocularmente.

Parlar d’estrabisme és fer referència a l ‘ “ull tort” ja que aquest és l’aparença que observem quan estem davant d’un pacient amb aquesta dificultat.

La desviació estràbica pot ser horitzontal, vertical o una combinació de les dues. Pot afectar només un ull o pot ser una combinació de desviacions en els dos.

Són múltiples les causes d’un estrabisme però podem diferenciar entre:

  • Congènites: Presents des del naixement
  • Adquirides: Causa que per algun motiu ens genera la desviació com traumatismes, l’acció de medicaments, estrabismes secundaris a malalties.

¿Hi ha solució per a l’estrabisme?

En la majoria dels casos la solució és quirúrgica encara que no l’única.

També hi ha solucions òptiques per a la seva compensació. Solucions que busquen corregir el desalineament dels dos ulls per mantenir una visió simple i còmoda.

¿Com es corregeix un estrabisme?

Exemple de Estrabismes

Es corregeix mitjançant la prescripció i fabricació de lents prismàtiques en una ullera. El primer que cal saber és que una de les característiques d’un estrabisme és l’aparició de visió doble o diplopia. Així, mitjançant un prisma, vam aconseguir desviar la imatge d’un o dos ulls perquè en el nostre cervell es percebi tan sols un.

¿Com d’important és una correcta detecció?

La detecció d’un estrabisme ha de ser el més aviat possible ja que, sobretot en nens, l’ull desviat sol convertir-se en un ull ambliop (ull gandul) sent molt difícil la seva recuperació.

És freqüent trobar en nens estrabismes de l’tipus acomodatiu. Solen ser congènits i són causa d’una elevada hipermetropia no corregida en el pacient el que li porta a un gran esforç visual que li desvia els ulls. Es tracta d’una desviació qualificada com a excés de convergència, (desviació dels dos ulls cap a dins). En la majoria d’aquests casos, la solució és una ullera amb la millor graduació possible per neutralitzar l’excés d’esforç.

¿Què podria provocar-nos l’aparició d’un estrabisme?

Com hem dit, l’aparició en nens és per causes des del naixement:

  • L’ús de fòrceps en el moment de el part.
  • Prematuritat.
  • Efectes secundaris d’una malaltia o medicació durant la gestació de l’fetus.
  • Alcohol, tabac i altres drogues en mares gestants.
  • Causes genètiques hereditàries

En adults sol ser per causes adquirides encara que també una desviació congènita compensada durant molt de temps per l’esforç de l’pacient podria descompensar amb els anys produint visió doble.

  • Afectacions neuronals: Parkinson, Esclerosi Múltiple, Miastènia.
  • Traumatismes en l’òrbita de l’ull.
  • Medicaments: L’efecte de l’anestèsia en cirurgies oculars, ocasionalment pot produir com a efecte secundari una paràlisi óculo-motriu d’algun dels músculs orbitaris produint també una visió doble.
  • Determinades patologies també poden causar estrabismes: La diabetis, a més de ser una de les principals causa de ceguesa al món, també pot causar estrabisme ja que té afectació sobre la innervació de la musculatura que envolta l’ull impedint mantenir una correcta alineació.

Per finalitzar, recordar que una bona detecció és el més important, sobretot en nens i que davant qualsevol sospita, el primer pas és la revisió optomètrica per valorar la derivació o no a un metge oftalmòleg.

La correcció d’un estrabisme no sempre passa per una cirurgia ja que en molts casos la millor solució per a una visió més còmoda és la compensació mitjançant ulleres o la combinació d’aquestes amb altres tècniques com teràpies visuals o medicaments.

Busca el teu centre VISTAOPTICA més proper i deixa’t assessorar per un dels nostres professionals.

One thought on “Prismes i estrabismes. Casos rars.

  1. Thanks for sharing this useful information about strabismus, it is great to have portals to understand this condition a little bit more

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *