Protege tu ojos de los rayos UV

Amb l’arribada del bon temps, l’augment de les hores de sol i els dies clars s’incrementen els raigs de arriben des del nostre astre rei. Però, com d’important és aquest augment dels raigs UV en els nostres ulls? Molt més del que pots arribar a creure. Per aquest motiu parlarem de quins són els danys que podem patir en els nostres ulls, de l’obligació de tenir-ne cura per mantenir la nostra visió tota la nostra vida i triar les ulleres de sol que millor se’ns s’adaptin.

Què són els raigs UV?

La llum solar està composta per radiacions electromagnètiques. Cadascuna d’elles té les seves pròpies característiques (longitud d’ona, freqüència i energia) que fa que algunes d’elles siguin perjudicials per als nostres ulls, provocant disfuncions que hem de conèixer per poder contrarestar-los.

Un feix de llum es divideix en dos, la part invisible (ultraviolada i infraroig) i la visible. L’espectre de la llum ultraviolada és la més energètica i la més perjudicial per als nostres ulls. D’altra banda, la llum visible que percep la nostra retina i transforma en informació per al nostre cervell és menys energètica i el seu potencial per a ser perjudicial és molt inferior.

Hem de tenir en consideració que la llum ultraviolada (UV) es divideix en:

  • UV-C: és el més energètic i del que estem protegits per la capa d’ozó.
  • UV-B: queda filtrat parcialment per l’atmosfera i el que ens arriba provoca un dany acumulatiu a llarg termini.
  • UV-A: responsable de l’estimulació de la melanina, de bronzejar i, encara que no cremin, provoquen danys més profunds que els UV-B.

 

  • Cataractes: sent la primera causa de ceguesa reversible del món, les cataractes precoces estan directament vinculades a l’exposició als UV durant els primers anys de vida.
  • Degeneració macular associada a l’edat (DMAE): sent la primera causa ceguesa irreversible en occident per a majors de 65 anys, un dels seus principals factors de risc és la sobreexposició als raigs UV.
  • Pterigium: és un creixement desmesurat de la còrnia i la conjuntiva que provoca sensació de cos estrany, irritació ocular i fins opacificació corneal.

Com podem prevenir-lo?

Sabent del risc dels raigs UV, cal triar bé les ulleres de sol més adequada per protegir els nostres ulls. Encara que moltes de les ulleres de sol que es venen al mercat compten amb l’etiqueta de filtre UV, això no és sinònim de seguretat i qualitat. Hem de valorar el tipus de filtre d’absorció (del 0 al 4) de les lents, relacionat directament amb la quantitat d’intensitat lumínica que deixa passar la lent, i el material i disseny de les lents. Si triem unes lents inadequades, a més d’impedir tenir una visió clara i eficient, estarem fent malbé els nostres ulls.

Protegir ens ajudarà a conservar una bona visió i reduirà el risc de patir malalties irreversibles, que puguin afectar-nos en la nostra vida quotidiana. Per això el millor és deixar-se assessorar per un professional i escollir les ulleres de sol que millor s’adaptin al nostre estil de vida i amb les majors garanties per a la protecció dels nostres ulls.


Si tens algun dubte acosta’t a qualsevol dels nostres centres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *